Przepisy  

blairbee
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
BlairBee:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pani-grafik-prv
 
pani-grafik-PRV:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paticherie
 
Wpis tylko dla znajomych
Oui Mais... Non:

Wpis tylko dla znajomych

 

ela2225
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Zakątek Eli:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

urodowapasjonatka
 
Pyszna i lekka "tarta" serowa na spodzie z ciasta francuskiego :)

*Potrzebujemy* :

-1 opakowanie ciasta francuskiego

-0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego (ja zmieliłam raz)

-pół szklanki cukru

-1,5 łyżki cukru waniliowego

-2 łyżki budyniu waniliowego takiego bez cukru

-3 całe jajka

-40 g.roztopionego masła

-brzoskwinie w puszce lub inne owoce


20150529_130941.jpg

*Zmielony ser ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym*
20150529_085608.jpg

*Dodajemy jajka,budyń,wystudzone (roztopione) masło i ucieramy aż do jednolitej konsystencji*
20150529_090106.jpg

*Foremkę do tarty smarujemy masłem (moja ma 27 cm),wykładamy na nią ciasto francuskie i nakłuwamy lekko widelcem*
20150529_090656.jpg

*"Wylewamy masę" do foremki,brzoskwinie kroimy w ćwiartki/kostkę i układamy na "masie"*
20150529_091138.jpg

*Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok.30 minut(aż do momentu gdy boki ciasta będą ładnie zarumienione)*
20150529_091524.jpg

*Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem w lodówce*
20150529_112431.jpg

*A tak prezentuje się ciacho* :D *Smaczne i lekkie mimo sera :)*
20150529_130515.jpg
  • awatar Mama Leona: mmm ale robisz mi smaka :P
  • awatar Królewna Jęczybuła: planuje kupić taką foremkę do tart i na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
  • awatar urodowapasjonatka: @Królewna Jęczybuła: polecam,łatwe i pyszne ;) a foremkę w Pepco kupiłam za 10 zł ;)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kataszek
 
Kiedyś już był ten przepis kataszek.pinger.pl/m/22858713 "polewa" została ta sama, a ciasto troszeczkę ulepszyłam.
Składniki:
200 g zmielonych płatków owsianych, ale można dać pół na pół z mąką pełnoziarnistą pszenną co też wypróbowałam - tym razem też kupiłam kaszkę owsianą w sklepie zobaczymy jak się sprawdzi do wypieków
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do pierników
4 jajka
100 g orzechów włoskich(odjęłam na wierzch całe połówki)
szklanka jabłek(ja miałam takie ze słoika)
3 szklanki startej marchewki
ścieranie poszło szynciutko
112_6813.JPG

przy sprzątaniu też miałam pomocnika- wasze psy też szaleją za marchewką?
112_6811.JPG

wszystkie składniki wymieszałam
112_6819.JPG

Piekłam ok 25 minut w temp 180 C
Polewę zrobiłam z serka waniliowego

112_6822.JPG
  • awatar Po Drugiej Stronie Lustra.....: Wygląda pysznie :) Nigdy nie próbowałam marchewkowego ciasta.
  • awatar Katia89: od jakiegoś czasu chciałam wypróbować ale nie miałam dobrego przepisu :/ z Twojego skorzystam :)
  • awatar kataszek: @Katia89: na blogu jjest jeszcze przepis na klasyczne marchewkowe i z bananem
Pokaż wszystkie (5) ›
 

komciak
 
Wpis tylko dla znajomych
spoczi:

Wpis tylko dla znajomych

 

tasteofjoy
 
Pyszna i prosta zapiekanka. Przyznam szczerze, że zapiekanki ryżowe jadłam tylko na słodko, głównie z jabłkami. Tym razem...było tak samo. :D

DSC_3088.JPG

*RYŻ*

- 1 szklanka ryżu (użyłam zwykłego, jest kleisty i dobrze kroi się go w kostkę)
- pół laski wanilii
- 1 płaska łyżka cukru
- woda / ew. mleko (tak by ugotować ryż, ok. 2 szklanki)

Ryż gotujemy do miękkości z cukrem i wanilią. Odcedzamy pozostałą wodę.

*MASA JABŁKOWA*

- ok. 1,5kg jabłek
- cukier do smaku (1-2 łyżki)
- cynamon (pół łyżeczki)
- woda

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż się rozpadną. Pod koniec doprawiamy cukrem i cynamonem. Zdejmujemy pokrywkę, by odparować nadmiar wody. Mieszamy jabłka, uważając by się nie przypaliły.

*BEZA*

- 2 schłodzone białka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli (co pół minuty) dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy do wyczerpania cukru. Pod koniec masa powinna być dość gęsta i stawiać opór w czasie miksowania.

DSC_3094.JPG

Ryż przekładamy do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Delikatnie przyklepujemy. Na wierzch wykładamy masę jabłkową i bezę.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni.

DSC_3105.JPG

*UWAGI*

Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło, podawana z kwaśną śmietaną i posypana orzeszkami ziemnymi.

DSC_3115.JPG

*Smacznego!* :)
 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szafa_gra
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kataszek
 
Miałam zrobić domowy hummus, ale nie miałam w domu sezamu ani pasty tahini, zamiast tego powstały 2 pasty kanapkowe. Z zielonymi oliwkami -składniki:
szklanka ciecierzycy
garść oliwek
łyżka oliwy
pieprz- ja nie dodawałam soli bo oliwki są wystarczająco słone
ja dodałam jeszcze parę orzechów arachidowych.
Ciecierzycę ugotowałam w osolonej wodzie, wcześniej moczyłam ją w wodzie przez całą noc. Można podobno skrócić czas gotowania poprzez dosypania do wody sody oczyszczonej jednak jeszcze tego nie próbowałam- u mnie ciecierzyca ugotowała się w 45 min. Można oczywiście użyć ciecierzycy z puszki. Do pojemnika wrzuciłam wszystkie składniki i zmiksowałam. Jeżeli chcecie uzyskać mniej treściwą konsystencje niż u mnie dodajcie wodę(zimną).
112_6373.JPG

Do czerwonej pasty użyłam:
szklankę ciecierzycy
łyżkę oliwy (użyłam tej z suszonych pomidorów)
suszone pomidory
i ulubione przyprawy( u mnie miks ziół, słodkiej, ostrej papryki, pieprz, curry i sól)
112_6381.JPG

Jadłam z chlebem, a wy jedliście hummus?
112_6388.JPG
Pokaż wszystkie (4) ›
 

onestroke
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

onestroke
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

olena
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kataszek
 
Jeżeli jeszcze nie jedliście spróbujcie, ja odkryłam je dopiero nie dawno.

b1.pinger.pl/(…)112_6286.jpg…
Składniki:
ok 60 g (2)budyniu(tu akurat czekoladowy)
2 białka
120 ml mleka

Wszystkie składniki miksuję, smażę naleśniki. Podawałam z waniliowym odpowiednikiem monte z lidla.

lub robiłam tak jak zwykle naleśniki, ale z budyniem i białkami, czyli robiłam z 2 białek do tego 1 jajko, budyń , mąka, woda gazowana i mleko na oko.
  • awatar CarmeLowa23: O fajne ,ja kiedys robilam z kako ale nie smakowały mi. Szkoda ze dopiero dzis przepis bo akurat wczoraj robilam nalesniki ;)
  • awatar CarmeLowa23: Kakao
  • awatar frezja008: Będę musiała spróbować :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czarny-motyl
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szataniolek
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

kataszek
 
Ciasto, które zawsze robił mój chłopak. W ostatnią sobotę upiekłam je i zrobiłam krem z mniejszą ilością cukru i też było dobre.

112_5782.JPG

(poniżej krem zrobiony z 1,5 porcji)
112_5875.JPG


Składniki na kakaowy biszkopt:

   6 jajek
   3/4 szklanki cukru
   1/2 szklanki mąki pszennej
   1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   3 łyżki kakao
   2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto włożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 do 25 minut w temperaturze 170 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:

   1/2 szklanki mleka
   2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego, pełnego')
   2/3 szklanki cukru ( ja dałam ostatnio tylko 3 łyżki ok50 g i było dobre)
   350 g masła
   16 g cukru waniliowego

Mleko(zwykłe)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku, ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Rozpuścić masło z mlekiem i czekoladą, wymieszać i polać (rozłożyć łyżką) polewę.

112_6220.JPG
Pokaż wszystkie (7) ›